Het einde van de btw-verlaging op zonnepanelen in 2024. Onderneem nu actie en geniet alsnog van alle voordelen

De eerste berichten lieten zich al doorschijnen: de gunstmaatregelen voor btw op zonnepanelen veranderen in 2024. Maar wat betekent dat nu precies voor jou, als Vlaamse consument? We begrijpen dat er momenteel veel verwarring heerst over de maatregelen en premies die al dan niet zullen worden voortgezet. We laten ons licht schijnen op alle beslissingen van de Vlaamse en federale overheid en geven een stand van zaken wat betreft de huidige en komende btw-maatregelen op groene stroom. 

 

Waarom de wijzigingen in 2024?

Laten we starten met een korte flashback. Tot voor kort waren er aantrekkelijke premies en een verlaagd btw-tarief van 6% voor ecologische ingrepen, waaronder ook het plaatsen van zonnepanelen, bij woningen van 10 jaar of ouder. Deze maatregelen waren een reactie op de stijgende prijzen voor bouwmaterialen als gevolg van wereldwijde gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. De maatregelen hadden van meet af aan al een uitdovend karakter.

 

 

 

De onverwachte veranderingen in de begroting

Eind september 2023 brachten zowel de Vlaamse als de Belgische federale overheid hun nieuwe begroting uit. Tot verrassing van velen werden de oorspronkelijk geplande premies die tot 2025 zouden gelden, vervroegd afgeschaft, met ingang op 1 januari 2024. Daarenboven zal het verlaagde btw-tarief van 6% voor zonnepanelen ook aflopen. Alleen warmtepompen behouden het verlaagde tarief van 6%; alle andere ecologische ingrepen zullen teruggaan naar 21%.

Meer weten over de veranderingen in de subsidies voor zonnepanelen? Ook daarover verzamelde we alle info helder in één artikel.

 

 

Wat betekent dit voor jou?

Nu we weten waarvan we komen en waar we voor staan, komen we bij de belangrijkste vraag: wat moet jij nu doen? Als je sowieso al van plan bent of sterk overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, moet je eigenlijk niet langer twijfelen. NU is het moment om in actie te schieten. Waarom? Als je installatie nog vóór 31 december 2023 wordt geplaatst en gekeurd, heb je nog recht op het verlaagde btw-tarief van 6% én de overheidspremie van 750 euro.

 

 

Onderneem NU actie

Er is wel een maar. Als je je installatie nog in 2023 wilt laten keuren, moet je snel handelen. Hou rekening met een wachttijd van enkele weken voor de installateur om langs te komen, en nog eens een drietal weken voor de keuring rond is. Nog langer wachten kan betekenen dat je de financiële voordelen van het verlaagde btw-tarief en de premie op de valreep misloopt.

 

Conclusie

In 2024 veranderen de regels voor subsidies en btw op zonnepanelen definitief. Als je van plan bent om zonnepanelen te installeren, is het cruciaal om snel in actie te komen en je installatie vóór 31 december 2023 te laten plaatsen én keuren om te profiteren van het verlaagde btw-tarief en de overheidspremie. Wacht niet tot het te laat is; dit is hét moment om te investeren in duurzame energie én te profiteren van de voordelen die voorlopig nog beschikbaar zijn.

En wat na 2024? Zijn zonnepanelen dan geen goede investering meer? Natuurljk wel! Maar een extra financiële boost is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Ontdek hier hoe ook volgende jaren zonnepanelen de investering waard blijven.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en begeleiding. We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw duurzame energiedoelen.

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta