De premie voor zonnepanelen in 2024, wat verandert er en zijn zonnepanelen dan wel nog een goede investering?

Vanaf 1 januari 2024 zal de premie voor zonnepanelen in Vlaanderen volledig verdwijnen. Dit nieuws kan zorgen baren bij mensen die overwegen over te stappen op zonne-energie. Echter, zelfs zonder de premie blijven zonnepanelen een rendabele investering met aanzienlijke voordelen. Hieronder belichten we wat er concreet verandert vanaf 1 januari 2024, welk effect deze verandering zal hebben, en laten we zien waarom zonnepanelen nog steeds een slimme keuze zijn.

 

Het belang van kernenergie wordt versneld afgebouwd

Premies voor zonnepanelen in 2024

Toen de premie in 2021 werd geïntroduceerd, bedroeg deze maximaal €1500 per installatie. Op 1 januari 2023 werd de premie al een eerste keer gehalveerd. Op dit moment heb je recht op €150 per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend €75 per kWp van 4 kWp tot 6 kWp, met een maximum van €750. Dit is de helft van de oorspronkelijke premie.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de premie in 2024 nog eens zou halveren, naar maximaal 375€ per nieuwe installatie om pas in 2025 volledig uit te doven. Toch werd in de nieuwe begroting beslist om in 2024 al de premie volledig te laten uitdoven.

 

 

Waarom wordt de premie al in 2024 afgeschaft?

De afschaffing van de premie voor zonnepanelen in 2024 heeft twee belangrijke drijfveren. Enerzijds is dit een financiële beslissing om middelen vrij te maken voor andere beleidsdoelen in het komende jaar. Naast de gekende sociale thema’s, heeft de regering eveneens besloten om de focus te verleggen van het subsidiëren van zonnepanelen naar het ondersteunen van de aankoop van volledig elektrische auto's. Deze verschuiving heeft twee belangrijke redenen.

Ten eerste erkent de regering dat de overgang naar hernieuwbare energiebronnen in particuliere woningen al aanzienlijk is gevorderd. De installatie van zonnepanelen op daken van particuliere woningen heeft een ongekende groei doorgemaakt, mede dankzij de sterk gedaalde kosten voor installaties. Hierdoor zijn zonnepanelen voor veel mensen nu de meest toegankelijke en rendabele oplossing voor groene stroom: betaalbaar, snel te installeren en op korte termijn winstgevend.

Dit staat in schril contrast met de situatie op het gebied van mobiliteit. Elektrische auto's lijken voor velen nog steeds een luxe voor enkelen te zijn. Bijna alle elektrische voertuigen in Vlaanderen zijn bedrijfswagens of onbetaalbare pronkstukken. Om gewone gezinnen aan te moedigen ook de stap naar milieuvriendelijk transport te zetten, heeft de overheid deze nieuwe subsidie ingevoerd. Alleen volledig elektrische auto's die nieuw minder dan €40.000 kosten, komen in aanmerking voor de overheidssubsidie van €5.000. Bovendien is er een aanvullende subsidie van €3.000 beschikbaar voor de aankoop van een tweedehands elektrische auto.

Zijn zonnepanelen in 2024 nog steeds rendabel?

Absoluut! Ondanks het wegvallen van de premie blijven zonnepanelen een verstandige en duurzame investering. Het is belangrijk te realiseren dat een nieuwe zonnepaneleninstallatie sowieso een financiële inbreng vereist, en het bedrag dat je terugkrijgt van de overheid in de vorm van de premie slechts een klein deel is van de totale investering.

Laat je niet ontmoedigen door het verdwijnen van de premie; de terugverdientijd van zonnepanelen blijft opmerkelijk kort, zelfs zonder premie. Binnen enkele jaren pluk je de vruchten van je investering en geniet je van lagere energiekosten. Vooral in een tijd van schommelende energieprijzen biedt de door jou opgewekte energie met zonnepanelen een stabiele en kostenefficiënte oplossing. Bovendien draag je niet alleen bij aan lagere energiekosten, maar ook aan een schonere planeet. Het is een win-win situatie waar zowel jij als de aarde van profiteren.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik optimaal te dekken, wat de investering daarvoor is, en of een thuisbatterij zinvol is voor een optimale spreiding van je energie?
Bereken het zelf met onze handige calculator.

 

Bereken je rendement

Wil je te weten komen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om je verbruik optimaal te dekken, wat de investering daarvoor is en of het de moeite is om een thuisbatterij te nemen voor een optimale spreiding van je energie? Bereken het zelf met onze handige calculator.

Sla je zonneslag: hengel alsnog de volledige premie binnen

We moeten er echter ook niet flauw over doen. 750 euro mag dan wel slecht een deeltje zijn van de totale investering en de totale winst die je met zonnepanelen kan halen; met 750 euro ‘kunt ge al nekeer een citytripke doen’. Als je al enige tijd overweegt om zonnepanelen te installeren en de premie niet wilt mislopen, dan is er maar één manier om nog tegen volle pot langs de kassa te passeren: zorg ervoor dat je installatie dit jaar nog wordt geplaatst én gekeurd. Wees je echter bewust van de tijd. Door de aankondiging van de afschaffing voorspelt de zonnepanelensector nog een kleine rush op installaties dit najaar. Je kan er dus zeker van zijn dat veel installateurs een wachttijd zullen hebben. En ook tussen de plaatsing en keuring verstrijken makkelijk nog een drietal weken. Wil je echt zeker zijn van je weekendje Barcelona, dan is het nu de hoogste tijd om in actie te komen.

Wil je meer informatie over premies, fiscale voordelen en aftrekbaarheid met betrekking tot zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen? Bekijk dan zeker ook ons artikel met een overzichtelijk stappenplan voor het aanvragen van elke premie bij Fluvius.

Conclusie: Zonnepanelen blijven een slimme keuze, ook in 2024, ‘25, ‘26,...

Ook in 2024 en zelfs in 2025 blijven zonnepanelen nog steeds een waardevolle investering. Hoewel de premies veranderen, blijven de voordelen stralen. Want hoewel het bedrag van de premie op zich wel de moeite lijkt, is het slechts een kleintje tegenover de gehele fiscaliteit van zonnepanelen en dit in twee richtingen. In de eerste plaats in vergelijking met de investering, maar vooral tegenover het totale rendement dat je genereert in de volledige levensduur van je zonnepaneleninstallatie. 

Dus, verminder je energiekosten, vermijd de grillen van de energiemarkt, profiteer van de opbrengst door teruggave van energie aan het net en draag bij aan een duurzamere toekomst. En dat allemaal met een snelle terugverdientijd. Nee, het glas wordt in 2024 niet half leeg; het blijft ruimschoots halfvol.

 

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta