Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering. Dit belastingvoordeel staat in teken van een groenere mobiliteit en is onderdeel van het wetsvoorstel van Minister Van Peteghem. Het voordeel is stapsgewijs gedaald en bedraagt momenteel nog 15%. Dit bedrag omvat de aankoop, plaatsing en keuring van de laadpaal.

 

Hoe fiscaal voordelig zijn laadpalen voor thuis?

Heb je in 2024 een laadpaal voor thuis aangeschaft? Of ben je dat nog van plan voor 31 augustus? Dan heb je als particulier eenmalig recht op 15% belastingvermindering. De belastingvermindering geldt voor de aankoop, plaatsing en keuring van nieuwe laadpalen.

Het bedrag is beperkt tot € 1750 per laadpaal én belastingplichtige. Kies je voor een bidirectioneel laadstation waarmee je het energieoverschot van je elektrische auto kan sturen naar je woning of het stroomnet? Dan tikt dat bedrag aan tot € 8000.

Je kunt dus geen belastingvermindering krijgen voor twee laadpalen voor thuis tijdens eenzelfde belastbaar jaar. Wanneer je als echtpaar beslist om twee laadpalen te installeren, dan kun je elk € 3500 in aanmerking laten komen. Houd hierbij rekening met de kostprijs van een laadpaal. Als de ene € 1500 kost en de andere € 2000, dan zal het voordeel van de ene partner berekend worden op € 1500 en de andere op € 1750.

Slimme laadpaal voor thuis

Wanneer een laadpaal wordt aangestuurd door een extern energiebeheersysteem, krijg je vele voordelen. Via zo'n systeem kun je de laadtijd en het laadvermogen optimaliseren. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen je elektrische auto pas op te laden wanneer er geen energiepieken zijn of wanneer je een overschot hebt van je zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat je geld bespaart en je groene energie optimaal kunt benutten.

Een vaste of vrijstaande laadpaal bij je thuis?

Welke van de twee je ook verkiest, deze moet permanent in de grond of aan de muur bevestigd zijn. Je laadpaal moet ook in of rond de woning staan waar je op 1 januari van het aanslagjaar woonde. Opgelet, je moet niet de eigenaar zijn van deze woning. Je kunt ook als huurder genieten van dit voordeel als je zelf de kosten draagt.

Laadpaal op groene stroom

Om recht te hebben op dit fiscaal voordeel, moet je thuislader gebruikmaken van groene stroom. De groene stroom kan opgewekt worden door je eigen zonnepanelen of via een energieleverancier die 100% groene stroom levert. Je mag deze twee opties ook combineren.

Een laadpaal thuis: wat zijn de voordelen?

Als je een laadpaal voor thuis overweegt, dan is het nu het moment om te genieten van dit fiscaal voordeel. Ben je nog niet volledig overtuigd? 

We zetten hieronder nog enkele extra voordelen op een rijtje:

  • Bespaar op de kostprijs van een publiek oplaadpunt.
  • Kies voor gebruiksgemak door thuis een laadpaal te plaatsen.
  • Verhoog de waarde van je woning.
  • Draag bij aan een groenere wereld.

 

Investeer je als onderneming in een publiek toegankelijk laadstation

Dan geniet je bij investeringen die gedaan zijn voor 31 augustus 2024 van een verhoogde aftrek van 150%. Onder deze investeringskost wordt zowel het laadstation aan zich gerekend, maar ook alle kosten die hieraan verbonden zijn.

Dezelfde voorwaarden als bij particulieren zijn hier van toepassing en het laadstation moet lineair afgeschreven worden in vijf jaar tijd. Meld zeker je publieke laadpalen aan bij FOD Financiën. De laadpalen moeten beschikbaar zijn voor derden tijdens openings- en/of sluitingsuren.

Scoor als onderneming drie maal met de investering in publieke laadpalen:

  1. Geniet van de verhoogde aftrek van 150%.
  2. Neem een marge op de verkochte kWh.
  3. Zorg voor meer publiek toegankelijke laadstations.

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Beste laadpaal voor thuis met zonnepanelen

Ontdek de ideale laadpaal voor thuis met zonnepanelen. En krijg extra tips over laadvermogen, aansluitingen, prijzen en geavanceerde functies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta