laadpaal voor thuis de slimme Investering voor elektrisch rijden?

Ontdek waarom een laadpaal voor thuis de ideale keuze is voor kostenefficiënt elektrisch rijden in Vlaanderen. Bespaar op laadkosten, gebruik je elektrische auto als thuisbatterij, en leer over de installatieopties en load balancing voor optimale prestaties. Maak de groene omslag en investeer in een duurzame toekomst.
 

Is een laadpaal kopen voor thuis een slimme investering?

Elektrische auto's winnen snel terrein in Vlaanderen. Het aantal volledig elektrische personenwagens in Vlaanderen is bijna verdubbeld in slechts een jaar tijd. Terwijl er in 2022 nog 71.651 elektrische wagens op de weg waren, steeg dit aantal in 2023 tot 138.749. En het lijkt erop dat die groei de komende jaren alleen nog zal versnellen. Onder meer de maatregelen van de overheid tegen oude dieselwagens, de piekende brandstofprijzen en de snel dalende kostprijs van elektrische auto’s zal de groene omslag in het Belgische wagenpark enkel nog versterken.

Nu steeds meer mensen elektrisch rijden, rijst natuurlijk ook de vraag: wat is de efficiëntste en voordeligste manier om je elektrische wagen op te laden? Ga ik best naar een publieke laadpaal of is een laadpaal thuis een slimme investering? In dit artikel lichten we toe waar je best rekening mee houdt

 

 

Kostenbesparingen door thuis opladen

Terwijl je met zonnepanelen al slim bezig bent om je eigen energie op te wekken, kun je je voetafdruk nog verder verkleinen door te investeren in een laadpaal voor thuis. Maar is het echt de moeite waard? Voor wie al een zonnepaneleninstallatie heeft en volledig elektrisch rijdt, is het in elk geval de meest voordelige manier van laden.

Thuis je wagen opladen kost ongeveer € 0,4 per kWh als je op nettarief laadt, terwijl je bij een openbaar laadpunt al snel € 0,8 per kWh betaalt. Omgerekend betaal je ongeveer € 0,8 per kilometer wanneer je thuis laadt, in vergelijking met € 1.2 bij een openbaar laadpunt. Het verschil lijkt misschien klein, maar het kan in de loop van de tijd aanzienlijk oplopen, vooral als je veel rijdt. Thuis laden is dus sowieso al de goedkoopste manier om je elektrische wagen vol te tanken. Daarbij komt nog dat als je thuis een laadpaal laat installeren, in combinatie met zonnepanelen, alle laadkosten wegvallen wanneer je je auto kan opladen tijdens de rendementspiek van je zonnepanelen.

 

Een slimme laadpaal thuis: meer dan alleen opladen

Maar een slimme laadpaal kan meer voor je doen dan enkel gratis je auto opladen. Zo kan een slimme laadpaal  je energieverbruik nauwlettend in de gaten houden en je helpen je energie efficiënter te gebruiken. Dit is het principe van energiemonitoring. Dankzij deze functie kun je je energiebronnen, zoals zonnepanelen en je energieverbruik perfect op elkaar afstemmen. In de meeste gevallen komt een laadpaal met een handige app waarin je jouw hele installatie kan monitoren.

 

Bereken je rendement in combinatie met zonnepanelen

Wil je te weten komen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om je verbruik optimaal te dekken, wat de investering daarvoor is en of het de moeite is om een thuisbatterij te nemen voor een optimale spreiding van je energie? Bereken het zelf met onze handige calculator.

Gebruik Je Auto als thuisbatterij

Door een slimme laadpaal thuis te installeren wordt  je elektrische auto meer dan alleen een vervoermiddel. Wanneer je hem inplugt, fungeert hij ook als extra thuisbatterij. In de eerste plaats zorgt hij ervoor dat je auto alleen wordt opgeladen wanneer de energieproductie van je zonnepanelen voldoende is, of wanneer de netstroomprijs op zijn laagst is. 

Maar dat is niet alles. Een slimme laadpaal kan ook worden ingesteld om je te helpen bij het opvangen van piekmomenten in je stroomverbruik. Wanneer de energieproductie laag is en het verbruik hoog, bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds kookt of de vaatwasser aanzet, kan je auto stroom terugleveren aan je thuisnetwerk, waardoor de grootste piek in je energieverbruik wordt opgevangen. Dit is bijzonder handig nu onze energiefactuur afhankelijk is van capaciteitstarief, waarbij een meerkost wordt berekend op basis van de hoogste maandelijkse piek in verbruik. Let wel op, dit vehicle to home (V2H) principe is niet compatibel met elke elektrische auto. Check dus zeker eerst de specificaties van je wagen.

 

Een laadpaal laten installeren, heb ik daar een 3-fase aansluiting voor nodig?

Laten we eerst even aanstippen dat een laadpaal zelf installeren voor de meeste Vlamingen onbegonnen werk is. Het is een complex en delicaat werk. Voor een correcte installatie en je eigen veiligheid, die van je auto en van je huis, is het dan ook meer dan aangeraden een gecertificeerd installateur in te schakelen. De installatiekosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand tot je elektrische aansluiting en het type aansluiting dat je nodig hebt.
 

Wat betreft de technische specificaties van je elektriciteitsvoorziening kunnen we je geruststellen. In de meeste gevallen zal een 1-fase aansluiting, de standaard aansluiting in Vlaanderen, voldoende zijn. Dit is geschikt voor het opladen van de meeste elektrische auto's en is kostenefficiënt. Als je echter een krachtigere snellader wilt of een elektrische auto hebt met een grotere batterijcapaciteit, kan een 3-fase aansluiting nodig zijn. Hou er rekening mee dat een 3-fase netaansluiting niet overal standaard beschikbaar is. Om dit te checken, contacteer je best Fluvius om te informeren of er een 3-fase kabel klaar zit in de groepskast in jouw straat. Als dat het geval is, maar deze nog niet tot aan jouw gevel is doorgetrokken, zal je een aanvraag moeten doen voor de ondergrondse installatie ervan. Uiteraard brengt dit extra kosten met zich mee. Maak dus zeker de afweging of dit wel de investering waard is.

 

 

Load Balancing voor optimale prestaties

Een laatste belangrijk aspect van je laadpaal is load balancing. Deze technologie zorgt ervoor dat je elektrisch systeem niet overbelast raakt wanneer je meerdere (zware) apparaten tegelijkertijd gebruikt, zoals je laadpaal, je elektrische oven, de wasmachine,... Met load balancing wordt de beschikbare elektriciteit slim verdeeld, zodat alles soepel blijft werken zonder dat de stoppen doorslaan. Load balancing regelt niet alleen de interne balans, maar ook de stroompieken van en naar het elektriciteitsnet om zo blackouts te voorkomen. Een laadpaal met load balancing is sowieso een slimme keuze om je stroomverbruik te optimaliseren, maar is van cruciaal belang wanneer je denkt aan een laadpaal met 3-fase aansluiting.

 

 

Conclusie: Slim en Duurzaam

Dus, is een laadpaal kopen voor thuis een slimme investering? Als je een elektrische auto hebt, je zonnepanelen gebruikt, je jouw investeringen zo optimaal mogelijk wil laten renderen en wilt bijdragen aan een duurzamere toekomst, dan is het antwoord volmondig "ja". Het gaat niet alleen om opladen, maar om het creëren van een slim en duurzaam energiesysteem voor jezelf.

 

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta