Hoe vraag ik mijn premie aan?

Duurzaam leven is meer dan een trend. Het is een noodzaak in onze snel veranderende wereld. Maar hoe zit het met de financiële kant van de zaak? Want de installatie van energie opwekkende of -besparende installaties is vaak een kostelijke investering. Maar gelukkig springt de Vlaamse overheid bij. Of niet? En hoeveel eigenlijk nog? En hoe vraag je deze premies aan? En kan ik dan nog profiteren van belastingvermindering? 

Als zonnepanelen installateur begrijpen we deze vragen maar al te goed. De reglementering en aanpak voor het aanvragen van premies verandert sneller dan het weer en ook de premies fluctueren frequent. In dit artikel scheppen we klaarheid over de premies en fiscale aftrekbaarheid voor zowel zonnepanelen, thuisbatterij als laadpalen voor particulieren in Vlaanderen anno 2023. Tot slot geven we ook nog een duidelijk stappenplan mee van hoe je de betreffende premies moet aanvragen.


 

Premie voor zonnepanelen aanvragen

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken in Vlaanderen. Ongeveer 25% van de daken is al uitgerust met zonnepanelen en het aantal nieuwe installaties blijft exponentieel toenemen. Het is een toegankelijke optie voor gezinnen die duurzame energie willen opwekken zonder grote aanpassingen te moeten doen aan hun woning.

Premie zonnepanelen
Vlaanderen wil de vlucht vooruit maken wat betreft groene energie en heeft in deze missie in zonnepanelen een trouwe bondgenoot gevonden, net door de populariteit van de installatie. Om meer mensen financieel de kans te geven in de vergroening van hun elektriciteit, blijft de overheid premies voor zonnepanelen uitgeven. Ondanks dat deze begin 2023 gehalveerd werden, zijn ze nog steeds de moeite waard. 

De huidige premie voor zonnepanelen in 2023 van Vlaanderen bedraagt €150 per kWp voor installaties tot 4 kWp. Vanaf 4 kWp tot 6 kWp bedraagt de premie €75 per kWp. De maximale premie is €750. Premies kunnen worden aangevraagd via Fluvius.

Zonnepanelen fiscaal aftrekbaar
Tot 2022 kon je jouw investering in zonnepanelen nog eens extra recupereren via de belastingen. In de aftrekpost “Investeringen in energiebesparende maatregelen” kon je 25% van het totaalbedrag aftrekken van de belasting, met een maximum van 2500 euro. Helaas is dit in 2023 als particulier niet meer mogelijk. Voor bedrijven kan dit tot nader order wel nog steeds.

Bereken zelf hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om jouw verbruik te dekken en wat jouw rendement zou zijn.

Premie voor thuisbatterij aanvragen

Er is al veel geschreven over de zin en onzin van thuisbatterijen. Waarom energie opslaan als je het ook terug kunt leveren aan het net? Maar hou er rekening mee dat stroom van het net halen duurder is dan terugleveren. Om deze theorie in praktijk om te zetten, heb je een zonnepaneleninstallatie nodig die veel groter is dan je eigen verbruik.

Daarnaast is er het capaciteitstarief, een nieuwe maatregel die sinds 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen. Het is bedoeld om de piekbelasting op het elektriciteitsnet te verminderen. Met het capaciteitstarief betaal je niet alleen voor je verbruik, maar ook voor je piekvermogen per maand. Het doel is om bewuster om te gaan met energieverbruik, waarbij een thuisbatterij kan helpen. Of investeren in een thuisbatterij zinvol is, hangt af van je aanwezigheid en energieverbruik thuis. Als je vaak overdag thuis bent, kan je je energieverbruik spreiden en profiteren van de momenten waarop je zonnepanelen het meest produceren. Ben je vooral 's avonds thuis, dan kan een thuisbatterij nuttig zijn om overdag opgewekte stroom alsnog te gebruiken en zo pieken in je verbruik af te zwakken, wat op je stroomfactuur kan helpen besparen.

Premie thuisbatterij.
De laatste dag waarop je nog een premieaanvraag kon indienen voor je thuisbatterij was 31 maart 2023. Installaties die daarna werden geplaatst, maken dus geen kans meer op een subsidie van de Vlaamse overheid

Thuisbatterij fiscaal aftrekbaar
Net zoals bij zonnepanelen, kunnen thuisbatterijen sinds 2022 niet langer fiscaal aftrekbaar zijn voor particulieren. Bedrijven kunnen ze nog wel als aftrekpost inbrengen.

Premie voor laadpalen aanvragen

De opkomende ster aan het groenestroom firmament. Als je een elektrische wagen hebt, zijn zonnepanelen met een laadpaal  een gouden combo. Laden met zonne-energie is gratis, terwijl publieke laadpalen kosten met zich meebrengen. Een slimme laadpaal biedt daarenboven load balancing, waarbij de laadstroom wordt verdeeld over meerdere fasen en tijdstippen. Hierdoor ben je steeds zeker van een veilige en voordelige laadbeurt, zonder grote capaciteitspieken.

Een bijkomend voordeel is dat je je auto ook kan inzetten als extra thuisbatterij wanneer deze ingeplugd is in een slimme laadpaal. Dit wordt V2H genoemd, of Vehicle to Home. V2H is een techniek waarbij je de energie uit je zonnepanelen kunt opslaan in je autobatterij. Je kunt deze energie vervolgens gebruiken om je huis van stroom te voorzien, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of als je meer energie verbruikt dan je zonnepanelen opwekken. V2H is relatief nieuw en er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de compatibiliteit van je auto, omvormer  en laadpaal.

Premie laadpaal
In 2022 bedroeg de subsidie voor een thuis geïnstalleerde laadpaal maximaal 2500 euro, maar in 2023 is deze premie volledig verdwenen.

Laadpaal fiscaal aftrekbaar
Gelukkig is een laadpaal nog steeds fiscaal aftrekbaar voor particulieren en bedrijven in 2023. Particulieren kunnen de kosten van een laadpaal aftrekken van hun inkomstenbelasting, afhankelijk van de grootte van de laadpaal en de energiezuinigheid van het huis. Om een laadpaal fiscaal af te trekken, moeten particulieren aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals de installatie door een erkende professional. 

De investering in een laadpaal kan tot 45% fiscaal aftrekbaar zijn, met een maximum van 3350 euro.
 

Stappenplan: Hoe vraag ik mijn premies aan?

Op vandaag schiet dus enkel de premie van zonnepanelen nog over. Hieronder een overzicht van hoe je deze kan aavragen, op welk platform met behulp van welke documenten en wat de gemiddelde wachttijd is.

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta