Thuisbatterij fiscaal aftrekbaar?

Als bedrijfseigenaar of facility manager begrijp je waarschijnlijk de voordelen van zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Ze helpen je niet alleen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om je energiekosten te verlagen. Daarnaast zijn zonnepanelen ook een fiscaal interessante investering voor vele ondernemingen.

Maar wat zit er in het fiscale plaatje als het gaat om thuisbatterijen voor bedrijven? In deze blog bekijken we de fiscale voordelen en de meest voordelige energiestrategie voor bedrijven.

 

Fiscale voordelen voor thuisbatterijen: een gemis voor bedrijven

Het is belangrijk om te weten dat de premie voor thuisbatterijen enkel geldt voor particulieren. Voor bedrijfsorganisaties zijn er geen subsidies of premies op thuisbatterijen. Het is dus niet fiscaal voordelig om als bedrijf te investeren in een groot batterijsysteem.

De afwezigheid van fiscale voordelen maakt thuisbatterijen veelal minder interessant voor bedrijven. Er zijn interessantere manieren voor bedrijven om voordeel te halen uit de zon.

Kosten-baten-analyse: batterijsysteem voor bedrijven

Een andere reden waarom thuisbatterijen niet ideaal zijn voor bedrijfsorganisaties is het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met de omvang van een bedrijf.

Batterijsystemen voor bedrijven hebben over het algemeen aanzienlijk meer elektriciteit nodig dan huishoudens, vanwege de grotere gebouwen, het aantal werknemers, en de machines en apparatuur die in gebruik zijn.

Dit resulteert in een snelle consumptie van de opgeslagen energie in een thuisbatterij, waardoor de batterijen niet in staat zijn om een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik te bewerkstelligen.

De kosten wegen daarom niet op tegen de baten voor bedrijven.

Zonnepanelen blijven een slimme investering

Hoewel thuisbatterijen niet interessant zijn voor bedrijven in termen van fiscale voordelen en kosten-baten-analyse, is het goed nieuws dat zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn. Jouw bedrijf kan de aanschaf van zonnepanelen bij de belastingdienst opgeven als zakelijke kosten. Dit omvat niet alleen de kosten van de panelen en omvormer, maar ook de installatie ervan. Hierdoor kun je aan het eind van het jaar minder belasting betalen.

Deze fiscale voordelen maken zonnepanelen een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die willen investeren in duurzame energie.

Premies en subsidies voor laadpalen en elektrische bedrijfswagens

Naast zonnepanelen is het vooral interessant voor bedrijven om te investeren in laadpalen voor elektrische voertuigen. Bedrijven kunnen tot 31 augustus 2024 hun investering in laadstations 150% fiscaal aftrekken. Dit betekent dat je kunt profiteren van een aanzienlijke belastingvermindering bij de aanschaf van laadpalen. Aangezien elektrische bedrijfswagens zeer fiscaal voordelig zijn voor bedrijven, is het investeren in laadinfrastructuur een strategische keuze voor de toekomst.

De meest voordelige energiestrategie voor bedrijven

Bij het maken van een kosten-baten-analyse blijkt dat thuisbatterijen niet interessant zijn voor bedrijven. De afwezigheid van fiscale voordelen en de beperkte opslagcapaciteit ten opzichte van het hoge energieverbruik maken de kosten van thuisbatterijen ongunstig in vergelijking met de baten.

Echter, zonnepanelen blijven een slimme investering voor bedrijven, dankzij de fiscale voordelen en besparingen op energiekosten.

Bovendien is het nu enorm voordelig om te investeren in laadpalen, aangezien elektrische bedrijfswagens zoveel fiscaal voordeel bieden. Door te investeren in zonnepanelen en laadpalen kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en profiteren van duurzame energieopwekking en elektrische mobiliteit.

Neem contact op met Hivolta, een toonaangevende verkoper van zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen, om te ontdekken hoe jouw bedrijf kan profiteren van deze energieoplossingen.

Belastingvermindering op laadpalen nog tot 31 augustus 2024

Wil je nog genieten van een fiscaal voordeel op de installatie van een laadpaal voor thuis? Stel dat dan niet te lang meer uit. Alle laadpalen die voor 31 augustus 2024 worden geïnstalleerd, hebben namelijk nog recht op een belastingvermindering

Bereken de kostprijs van jouw laadpaal thuis

Ontdek de kost voor de installatie van een thuislaadpaal met Hivolta's calculator. Eenvoudig, snel & efficiënt. Krijg nu gratis advies!

Bereken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement

Op 2 minuten gratis jouw volledige rendementsberekeding! Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in, in onze calculator hieronder en we sturen je een rapport op maat. Daarnaast kom je zo ook te weten wat een investering in zonnepanelen je op lange termijn oplevert in rendement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse
nieuwsbrief en blijf op de hoogte …

© 2023 hivolta